U trendu

Da li će zvaničnik NASA podneti ostavku zbog Trampa?

Zvaničnik NASA Gavin Šmit nagovestio je da bi mogao da podnese ostavku ako novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp odbaci istraživanja u vezi sa klimatskim promenama, objavio je britanski „Independent“.

Šmit je rekao da Tramp nije u pravu ukoliko misli da se te promene ne događaju.

Tramp je ranije opisao globalno zagrevanje kao „prevaru“, a naglasio je i da će odbaciti sporazum iz Pariza, podseća britanski list.

Šmit je objavio grafikon koji pokazuje da je protekli oktobar bio drugi najtopliji oktobar ikada, postavljajući 2016. na put koji će značiti da će ovo biti najtoplija godina.

„Nema iznenađenja ovde, globalno zagrevanje ne interesuju izbori. Poruka je jasna, klima se menja i ako pokušate da to poričete, možete postaviti na važna mesta ljude koje to ne zanima, a priroda ima poslednji glas. To je nešto sa čime ćemo morati da se suočimo pre ili kasnije, a bolje je sada nego kasnije. Nemamo izbora ako želimo da se izborimo sa tim“, rekao je Šmit za „Indipendent“.

Upitan kako bi odgovorio kada bi mu Tramp rekao da je sve prevara, Šmit je odgovorio da bi mu rekao da to nije istina.

Kako kaže, tokom vlasti Džordža V. Buša NASA Godard institut, na čijem čelu je Šmit, imao je slobodu da sprovode istraživanja, međutim to se nije objavljivalo u medijima.

„Ali Tramp je jedinstven, nije to isto kao sa Bušom. Nauka ne odlazi, dokazi ne nestaju zato što vi odbijate da ih vidite“, zaključio je Šmit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.