U trendu

Da li je Crnogorac u Nemačkoj pomagao teroristima?

Bavarsko Državno tužilaštvo optužilo je Podgoričcanina Vlatka Vučelića (51) za nedozvoljeno držanje oružja i za „pomoć teroristima pri pripremi teškog dela ugrožavanja države Francuske“, objavili su danas nemački mediji.

„Bavarsko Državno tužilaštvo je uvereno da su i oružje i eksploziv bili namenjeni za napade, najverovatnije za seriju napada tzv. Islamske države“, preneo je nemački list „Zidojče cajtung“.

Taj medij objavio je i da suđenje Vučeliću počinje sutra pred Sudom za zaštitu države u Zemaljskom sudu u Minhenu. On se branio ćutanjem.

Državno tužilaštvo polazi i od toga da je za transport oružja Vučelić trebalo da dobije 2.000 eura i da je znao da vozi veoma opasan teret.

Vučelić je uhapšen 5. novembra prošle godine na autoputu Salcburg – Minhen u automobilu punom oružja i eksploziva, prenose podgoričke „Vijesti“.

U specijalno napravljenom prostoru belog „golfa“ nađeno je sedam automata marke „zastava“ i kalašnjikov, dve ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, dva poluautomatska pištolja i revolver Magnum.

Krajnja destinacija Vučelića bio je Pariz, gde su  teroristi 13. novembra u nekoliko sinhronizovanih napada ubili 130 ljudi.

U navigacionom sistemu u autu je bila ukucana i jedna pariska adresa.

Ta adresa je bila ispisana i na jednoj cedulji, koju je Vučelić imao kod sebe.

Osim adrese, bio je tu i broj telefona u Francuskoj, sa koga je Crnogorac posle hapšenja bio pozvan na svoj mobilni, navodi se u tekstu Kristijana Rosta iz „Zidojče cajtunga“.

Dodaje se i da je zbog količine oružja i eksploziva  Vučelić  morao da shvati da njime treba da bude izvršen teroristički napad, argumentuje državni tužilac.

„Vlatko V. je znao i da je već u januaru 2015. godine u Parizu izvršen jedan teroristički napad sa islamističkom pozadinom, na redakciju satiričarskog lista ‘Šarli ebdo'“, navodi tužilaštvo.

U autu pronađeni eksploziv TNT je savršen za napade samoubica, kaže Državno tužilaštvo.

Ono polazi od toga da je Vlatko V. nameravao da pomogne napadačima i time teško da ošteti unutrašnju bezbednost države Francuske”, navodi se u tekstu „Zidojče cajtunga“.

Vučelić je poreklom iz Pipera, bio je sezonski radnik kompanije „Plantaže“, povremeno  nadničar, nije oženjen, nema dece i živeo je sam u baraci na Koniku.

Iz crnogorske Uprave policije 14. novembra 2015. saopštili su zvanično da informacije kojima raspolažu u tom momentu, „a koje su dobijene od oficira za vezu nemačke policije, ne ukazuju na to da je Vlatko Vučelić povezan sa terorističkim aktom u Francuskoj“.

Jedan crnogorski  medij objavio je tada, pozivajući se na anonimni izvor iz Vlade Crne Gore, da je „povezanost Crnogorca sa napadom u  Parizu apsolutna i zlonamerna spekulacija kako bi se sprečile NATO integracije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.