U trendu

Dačić Ban Ki Munu: Formiranje Zajednica srpskih opština ključno za dijalog

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je danas generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu na sastanku u Njujorku da je formiranje Zajednice srpskih opština ključno za nastavak dijaloga Beograd-Priština, i da Srbija smatra da misija UNMIK-a treba da ostane u nepromenjenom mandatu, naveo je danas Dačić u izjavi dostavljenoj medijima.

U izjavi je preneto da se Ban Ki Mun interesovao za tok briselskog dijaloga, a da mu je Dačić ukazao da Srbija smatra da je od ključnog značaja formiranje Zajednice srpskih opština, kako je definisano briselskim sporazumom koji je potpisan odavno, ali prištinska strana stalno pronalazi razloge za odlaganje formiranja tog tela.

Dačić je rekao da je Banu ukazao da na briselski dijalog negativno može da utiče zalaganje pojedinih zemalja da druge zemlje priznaju nezavisnost Kosova, a to se čuje i na sednicama Saveta bezbednosti UN.

„Time se ubija dijalog, a mi želimo dijalog, a ne politiku svršenog čina, kao što to Priština zajedno sa svojim saveznicima želi da pokaže: da je to već svršena stvar i da sada razgovaramo samo o nekim tehničkim detaljima“, rekao je Dačić koji je juče učestvovao na sednici Saveta bezbednosti o tromesečnom izveštaj generalnog sekretara o Kosovu.

„Srbija smatra da dijalog mora da se nastavi i nećemo prihvatiti nikakvu politiku svršenih činova“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Rezolucija SB UN 1244, bez obzira što je doneta još 1999. godine, i dalje važeća i na osnovu nje je misija UN na Kosovu.

Dačić je generalnom sekretaru UN preneo da Srbija insistira na tome da misija UN na Kosovu – UNMIK, ostane u nepromenjenom mandatu i sa nepromenjenim sastavom zato što Srbija smatra da UNMIK i dalje ima veoma važnu ulogu na Kosovu.

„Prištinske vlasti pokušavaju, a to na svakoj sednici Saveta bezbednosti ističu, da ta misija treba da ode sa Kosova. Srpski narod i druge nealbanske zajednice imaju poverenje isključivo u misiju UN i zato je to za nas od velikog značaja“, dodao je Dačić.

Kako je naveo Dačić, Ban Ki Mun je poslao pozdrave predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, i zahvalio za otvaranje „Kuće UN“ u Beogradu.

Generalni sekretar je pozdravio učešće Srbije u mirovnim misijama UN, rekao je Dačić i dodao da Srbija time jača svoj kredibilitet i kredibilitet oružanih i bezbednosnih snaga uopšte.

„Mi vrlo rado učestvujemo u takvom vidu medjunarodnog angažmana u očuvanju svetskog mira i stabilnosti“, izjavio je Dačić danas u Njujorku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar