U trendu

Dačić: Problemi u OEBS-u kao pre 40 godina

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je danas u Helsinkiju da postoje velike podele i problemi unutar te organizacije kao i pre 40 godina kada je bila osnovana, što pokazuje da pitanja bezbednosti i saradnje u Evropi nisu rešena.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što se u Helsinkiju obeležava 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akt, odnosno održavanje prvog helsinkškog samita, ali i nezadovoljstvo podelama.

„Nisam previše srećan što ovu godišnjicu obeležavamo podsećanjem na sličnu situaciju koja je bila i pre 40 godina, a to je da postoje velike podele unutar naše organizacije, da postoje brojni problemi, što pokazuje da tema bezbednosti i saradnje u Evropi nije tema koja je jednom zauvek rešena“, rekao jeDačić u Helsinkiju.

Dačić je dodao da problemi bezbednosti i saradnje govore da „organizacija kao što je OEBS ima svoju veliku i važnu svrhu za mir i stabilnost u Evropi“.

Predsedavajući OEBS-a rekao je da sastanci u Helsinkiju nemaju za cilj samo da podsete na istoriju, već i da se raspravlja o budućnosti, razmotre sistemi ranog predviđanja i upozoravanja na probleme koji postoje u pojedinim zemaljama, kao i najbolji mehanizmi za rad u tim zemljama.

Pored krize u Ukrajini, OEBS se bavi i drugim zamrznutim sukobima koji postoje u zemljama članicama, rekao je Dačić i dodao da je uloga OEBS-a u tim slčučajevima nezamenjiva jer je ponekad jedina međunarodna organizacija prisutna u tim zemljama.

Dačić je najavio da će sledeće nedelje posetiti Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.