U trendu

Dačić u Njujorku najavio pomoć za obnovu crkve Sveti Sava

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obišao je u Njujorku ostatke crkve Svetog Save koja je izgorela u požaru i naveo da će vlada pomoći u obnovi te crkve, saopšteno je danas iz ministarstva.

On je rekao i da da su ga paroh crkve i predsednik crkvene opštine obavestili da je istraga o uzroku požara u toku i da se čekaju njeni rezultati, a kako je dodao srpska zajednica insistiraće na ustanovljavanju pune istine o tome šta se dogodilo 1. maja kada je crkva izgorela.

„Mogao sam ovde da vidim jedan čvrst zajednički duh i rešenost da se crkva što pre obnovi a mi ćemo dati svu podršku da već za godinu ili dve dana ovde postoji srpska crkva i da na takav način nastavimo dugogodišnju tradiciju koja ovde postoji“, rekao je ministar.

On je naveo da će pored novca koji će se najverovatnije dobiti od osiguravajućeg društva, Srbija putem diplomatskih kanala insistirati i tražiti, pošto zgrada spada u kulturno dobro koje je staro više od jednog veka, da i grad Njujork pomogne u rekonstrukciji ili izgradnji nove crkve.

Dačić je kazao da je u konsultaciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem ovlašćen da kaže da će Vlada Srbije pomoći da se crkva obnovi i da se nada da će biti solidarnosti i drugih institucija, gradjana i udruženja srpske zajednice koja živi širom sveta.

„Želim još jednom da iskažem solidarnost celog našeg naroda, svih gradjana i države Srbije zbog ovog tragičnog dogadjaja“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar