U trendu

Dalje sankcije Rusiji zavise od primene sporazuma iz Minska

Evropska unija, za sada, ne vidi osnova da produži sankcije protiv Rusije, ali sankcije neće biti ublažene dok sporazumi iz Minska ne budu u potpunosti sprovedeni, rekao je danas ambasador EU u Moskvi Vigaudas Usackas.

„Zatražićemo odluku o ukidanju sankcija u zavisnosti od razloga zbog kojeg su te sankcije uvedene. U ovom trenutku ne vidimo osnova za produženje sankcija“, rekao je Usackas na konferenciji posvećenoj trenutnim odnosima i perspektivama Rusije i EU, preneo je Tas s.

On je napomenuo da se sporazumi iz Minska ne sprovode u potpunosti, ali je primetio i da, sa druge strane, nema dramatičnog pogoršanja situacije.

Komentarišući odluku Rima da odbije automatsko produženje sankcija protiv Rusije i da, umesto toga, stavi to pitanje na razmatranje, Usackas je rekao da je to „više proceduralno pitanje o kojem će se glasati“.

U tom kontekstu, ambasador EU je istakao da države članice EU shvataju kakve obaveze sve strane imaju kad je reč o primeni sporazuma iz Minska.

„Naše sankcije su povezane sa punim sprovođenjem sporazuma iz Minska. To znači poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, održavanje lokalnih izbora u skladu sa ukrajinskim zakonima i postavljanje ukrajinskih kontrolora na istočne granice zemlje“, objasnio je Usackas.

On je izrazio ubeđenje da će stav Brisela u tom pogledu ostati nepromenjen i naglasio da neće biti donete odluke koje nisu koordinisane sa sporazumima iz Minska.

Pitanje produženja sankcija protiv Rusije stavljeno je na agendu predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu koji je zakazan za 14. decembar na inicijativu Italije, rekao je u sredu agenciji Tas s neimenovani evropski izvor blizak Evropskom savetu.

Ukoliko se šefovi diplomatija EU u ponedeljak ne budu saglasili o političkoj odluci kad je reč o produženju sankcija Moskvi, to pitanje će biti stavljeno na agendu samita EU koji je zakazan za 17. i 18. decembar u Briselu.

Restriktivne mere EU protiv Moskve, kako je predviđeno, ističu u januaru 2016. godine.

Inače, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boravio je danas u Rimu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.