U trendu

Dan sećanja na poginule vojnike i žrtve terora u Izraelu

Izrael danas obeležava Dan sećanja na poginule vojnike i žrtve terora, a tačno u 11.00 sati po lokalnom vremenu širom zemlje oglasile su se sirene kojima je označen početak dva minuta ćutanja.

Kao i na Dan sećanja na holokaust, pre nedelju dana, vozači su parkirali svoja vozila i stali kraj njih pognutih glava, a pešaci su zastali u hodu da odaju poštu poginulima.

Izrael se danas seća 23.447 muškaraca i žena koji su pali u odbranu zemlje od 1860. godine, kada se prva jevrejska zajednica preselila van zidina starog grada u Jerusalimu, navode izraelski mediji.

Danas će biti održana komemoracija na Brdu Hercl u Jerusalimu u prisustvu predsednika Izraela Ruvena Rivlina, premijera Benjamina Netanjahua i komandanta armije Gadija Ajzenkota.

U isto vreme se održavaju komemoracije na vojnim grobljima u celoj zemlji, dok će uveče na Brdu Hercl biti upaljene baklje da označe kraj Dana sećanja na poginule i početak proslave Dana nezavisnsoti Izraela.

Izraelski mediji navode da oni koji su pali u službi zemlje uključuju pripadnike armije, bezbednosne službe Šin bet, Mosada, izraelske policije i zatvorske službe, kao i one koji su bili pripadnici milicija pre postojanja Izraela i Jevrejske brigade u britanskoj armiji.

U „neprijateljskim aktima“ od okončanja rata za nezavisnost poginulo je 2.576 civila. Od Dana sećanja prethodne godine 68 Izraelaca je dodato na listu palih i 31 civil je ubijen u terorističkim napadima. Broj ozalošćenih, uključujući roditelje, udovice i siročiće sada iznosi 16.307 ljudi.

“ Nećemo izgubiti nadu u sklapanje mira sa našim neprijateljima ali ćemo se najpre pomiriti medju sobom“, rekao je sinoć Netanjahu na početku obeležavanja Dana sećanja. Komandant armije govorio je o značaju jedinstva, istakavši da bi vojnici i oficiri ostavljaju iza sebe ono što ih razdvaja i razlike medju sobom i spremni su da daju živote za narod i zemlju i za svoje saborce.

Danas radio i televizija emituju programe o bitkama i gubicima, navodi agencija AP. Tu tužnu atmosferi uveče će naglo zameniti radost zbog proslave Dana nezavisnosti. Dan sećanja danas se obeležava usred osmomesečnog nasilja u kome je u palestinskim napadima ubijeno 28 Izraelaca. Oko 200 Palestinaca poginulo je za to vreme.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a ostali su poginuli u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.