U trendu

Danas parlamentarni izbori u Kanadi

Parlamentarni izbori u Kanadi biće održani danas, a građani će odlučiti da li da daju podršku za novi mandat konzervativnom premijeru Stivenu Harperu, koji je na vlasti od 2006. godine, ili će vratiti zemlju liberalnijim korenima.

Kandidat opozicione Liberalne partije Džastin Trudo, sin pokojnog premijera Kanade Pjera Trudoa, trenutno je favorit među ostalim kandidatima na parlamentarnim izborima u Kanadi, pokazale su ankete uoči izbora, dok se lider Konzervativne partije Stiven Harper bori za četvrti mandat.

„Imamo priliku da istinski promenimo Kanadu i da završimo sa Harperovom decenijom“, izjavio je Džastin Trudo.

Ako pobedi na današnjim izborima, Trudo (43) će postati drugi najmlađi premijer u istoriji Kanade.

Tokom izborne kampanje, Džastin Trudo obećao je da će smanjiti porez za pripadnike srednje klase, a povećati namete za bogate.

On planira da uloži milijarde dolara u infrastrukuturu, a obećao je i da će prihvatiti 25.000 sirijskih izbeglica do kraja ove godine.

Od dolaska na vlast 2006. godine, Harper je uradio nešto što su mnogi smatrali nemogućim – tokom tri uzastopna mandata zemlju tradicionalno okrenutu ka levom centru pomerio je u desno.

Postepeno je smanjio PDV i korporativne poreze, izbegao zakone o klimatskim promenama, podržao naftnu industriju u sporu s aktivistima za zaštitu životne sredine i podržao desničarsku vladu u Izraelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar