U trendu

Danas počinje Generalna konferencija Uneska

U Parizu danas počinje dvonedeljno zasedanje Generalne konferencije Uneska na kome će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog saveta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će 4. novembra učestvovati u debati o generalnoj politici Uneska, a prema njegovim rečima, glasanje o predlogu za članstvo Kosova moglo bi biti na dnevnom redu oko 9. novembra.

Dačić je izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju i dodao da će se Srbija boriti do poslednjeg momenta da Kosovo ne bude primljeno u Unesko.

„Mi činimo velike napore da razgovaramo sa što većim brojem zemalja. Cilj nam je da svakome što više predstavimo naše argumente zašto smo protiv članstva Kosova u Unesko“, rekao je Dačić i poručio da će se Srbija boriti do kraja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da bi eventualni prijem takozvane Republike Kosovo u Unesko podelio tu organizaciju i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine.

Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. Način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji nego na Izvršnom savetu koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom.

Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u Unesko, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju. 

Za razliku od toga Generalna konferencija ima 195 država od kojih je 111 priznalo Kosovo, 84 nije, a o predlogu se odlučuje dvotrećinskom većinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar