U trendu

Danas polaganje urne Fidela Kastra na groblju u Santijagu de Kubi

Urna s pepelom oca Kubanske revolucije Fidela Kastra biće položena danas na groblju u gradu Santijago de Kuba gde je pre više od 60 godina počela Kubanska revolucija.

Povorka s urnom je stigla na konačno počivačlište posle četiri dana putovanja takozvanim „karavanom slobode“, tragom puta koji su Kastro i njegove pristalice prešle posle pobede nad snagama diktatora Fluensija Batiste 1959. godine.

Kubanski predsednik, Fidelov brat Raul Kastro, predvodio je sinoć komemoracija na kojoj je obećao da će nastaviti da „brani otadžbinu i socijalizam“.

„Zaklinjemo se pred Fidelovim posmrtnim ostacima da čemo braniti otadžbinu i socijalizam“,  rekao je Raul Kastro pred nekoliko desetina hiljada okupljenih ljudi u Santijagu de Kubi.

Raul Kastro je rekao da je „Fidel dokazao da je sve moguće, da može da prevazidje svaku prepreku i pretnju na odlučnom putu izgradnje socijalizma na Kubi“.

Kastro je na iznenadjenje mnogih Kubanaca rekao da će u skladu s voljom Fidela Kastra  parlamentu predložiti zakon kojim se neće dozvoliti stvaranje kulta ličnosti Fidela Kastra.

„Fidel je poslednjih sati života insistirao da njegovo ime ne bude nikada upotrebljeno kao naziv neke institucije, trga, parka, avenije, ulice i drugih javnih mesta i da ne budu podizani spomenici u njegovu čast, kao ni biste i druga slična obeležja“, rekao je vidno potresen Raul Kastro.

Komemoraciji su prisustvovali predsednici Venecuele Nikolas Maduro, Bolivije Evo Morales, Konga Deni Sasu Ngeso, kao i bivši predsednici Brazila Luis Injasio Lula da Silva i Dilma Rusef. Iz Evrope je izmedju ostalih bila francuska ministarka ekologije Segolen Roajal.

Kastro će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji daleko od očiju javnosti i kamera.

Time će biti završena devetodnevna žalost za čovekom koji je upravljao zemljom više od 50 godina.

Fidel Kastro je preminuo 25. novembra u 91. godini. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar