U trendu

Danas u Savetu bezbednosti izveštaj Haškog tribunala

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će biti održana sednica na kojoj će biti razmatran redovni, šestomesečni izveštaj Haškog tribunala.

Izveštaj o saradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Haškim tribunalom podneće predsednik suda Karmel Adijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

U okviru priprema za izradu izvešetaja, Bramerc je krajem oktobra boravio u Beogradu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je glavnom haškom tužiocu tada preneo da je Srbija posvećena otkrivanju počinioca ratnih zločina, dok je Bramerc ponovo pokrenuo pitanje izručivanja troje članova SRS.

Vučić je istakao da je Srbija posvećena borbi za otkrivanje onih koji su počinili ratni zločin, njihovom kažnjavanju, kao i da je spremna za punu regionalnu saradnju u cilju otkrivanja počinilaca, saopštila je tada vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Tužilac Bramerc zamerio je Srbiji i premijeru što Vlada i nadležni organi nisu isporučili radikale Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu Haškom tribunalu i tražio da Srbija to učini u što kraćem roku, naglasivši da ta obaveza neće nestati, navedeno je tada u saopštenju.

Sudsko veće Haškog tribunala je 29. novembra povuklo oznaku tajnosti s međunarodnih poternica raspisanih za troje srpskih radikala – Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred tribunalom optuženi za nepoštovanje suda.

U saopštenju sudskog veća ukazano je da, iako je više puta Srbija upozorena da mora da ih uhapsi i izruči Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno.

Zbog toga je sudsko veće skinulo oznaku tajnosti sa međunarodnog naloga za hapšenje Jova Ostojića i objavilo redigovane verzije međunarodnih naloga za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete.

Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno da promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud je zaključio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da Srbija ne može da izruči troje radikala, koje potražuje Hag zbog nepoštovanja suda, jer, kako je rekao, vlada ne može da derogira sudsku odluku.

„Mi ne možemo da derogiramo sudsku odluku, ma kakva ona bila. Bez obzira da li se slagali sa tom odlukom ili ne. Mi ne možemo počiniti ni jedan korak koji bi značio poništavanje te odluke“, rekao je Ljajić 20. novembra za Radio Slobodna Evropa.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Sešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.