U trendu

Danas u UN Samit o izbeglicama i migrantima

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas će biti održan Samit o izbeglicama i migrantima na visokom nivou koji će otvoriti novi predsedavajući Generalne skupštine UN Piter Tomson posle koga će govoriti i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

„Ovo je prvi put da Generalna skupština UN organizuje samit na nivou šefova država i vlada o velikom kretanju migranata i izbeglica širom sveta i predstavlja istorijsku priliku da se izradi plan za bolji globalni odgovor“, navodi se u saopštenju na stajtu UN.

Samit je sazvao predsednik 71. zasedanja Generalne skupštine u ime država članica.

Kako se navodi, samitu će prisustvovati šefovi država i vlada, ministri, lideri iz sistema UN, civilnog društva, privatnog sektora, međunarodnih bezbednosti, akademija.

U utorak 20. septembra na marginama Generalne skupštine američki predsednik Barak Obama biće domaćin Samita lidera o izbeglicama.

Dok će se Samit lidera fokusirati na izbeglice, a ne migrante, u središtu Samita Generalne skupštine na visokom nivou biće velika kretanja migranata i izbeglica, dodaje se u saopštenju.

Generalna debata na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na kojoj učestvuju šefovi država i vlada članica UN traje od 20. do 26. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.