U trendu

Danska kupuje deo Panamskih dokumenata u borbi protiv utaje poreza

Danski ministar za poreze Karsten Lauricen rekao je da će danske vlasti kupiti podatke iz panamske pravne firme koja je pomagala svojim klijentima da otvore ofšor kompanije da bi izbegli da plaćaju poreze.

Lauricen je rekao danas da je danska Poreska i carinska uprava letos dobila anonimnu ponudu da kupi podatke iz takozvanih „Panamskih dokumenata“ koji bi mogli da se odnose na oko 600 osoba.

Sve ukazuje na to da se radi o korisnim informacijama, rekao je Lauricen i dodao da „država to duguje danskim poreskim obveznicima koji redovno plaćaju svoje poreze“.

On je rekao da druge parlamentarne stranke podržavaju kupovinu oko 200.000 dokumenata koja su procurila iz panamske pravne firme Mosak Fonseka i dodao da taj „materijal sadrži relevantne i validne infomacije o nekoliko stotina danskih poreskih obveznika“.

Rekao je da bi nabavka tih podataka koštala više miliona kruna, u jednocifrenom iznosu. Devet miliona kruna jednako je 1,4 miliona dolara.

Podaci o više od 200.000 ofšor firmi iz advokatske firme Mosak Fonseka predati su ove godine nemačkom listu koji ih je podelio sa globalnom mrežom istraživačkih novinara.

Afera „Panamska dokumenta“ pokazala je kako su bogati i moćni krili i prali novac preko mreže of-šor kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.