U trendu

Davutoglu: Pitanje izbeglica ne može se ignorisati

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača napore u rešavanju izbegličke krize usled koje su hiljade ljudi primorane da napusti svoje domove i pobegne u susedne zemlje i Evropu.
Davutoglu je izjavio da je zaustavljanje zločina sirijskog režima i terorističke organizacije Islamska država, kao i stvaranje bezbednog područja za Sirijce u njihovoj domovini jedini način da se spreče novi talasi izbeglica koje dolaze iz Sirije, Iraka, Avganistana i Libije.

„Međunarodna zajednica videla je problem izbeglica najpre kao problem Sirije, kasnije kao krizu Turske ili susednih država, ali sada je jasno da je pitanje izbeglica globalna kriza, kriza koju ne možemo ignorisati, koju ne možemo zaboraviti“, rekao je Davutoglu novinarima u Njujorku, gde učestvuje na zasedju Generalne skupštine UN.

On je trenutno angažovanje međunarodne zajednice u rešavanju izbegličke krize ocenio kao „minimalno“, ali je izrazio nadu da će posle Generalne skupštine UN ona  biti „delotvornija po tom pitanju“.

Od 1,9 miliona Sirijaca koji su iz svoje domovine pobegli u Tursku, oko 300.000 nalazi se u izbegličkim kampovima, dok se većina njih naselila u gradove duž granice.

Turske vlasti počele su ove godine da zaustavljaju teretne brodove kojima su Sirijci prelazili u Italiju, što je primoralo izbeglice da promene rutu i pokušaju da pređu Egejsko more na putu ka Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.