U trendu

De Keršov: Teroristi među azilantima – malo verovatno

Kriza sa izbeglicama koja potresa Evropu dovoljno je veliki izazov sama po sebi i ne treba je mešati sa terorizmom, smatra koordinator Evropske unije za borbu potiv terorizma Žil de Keršov (Gilles de Kerchove).

De Keršov je u intervjuu za Euraktiv Češka rekao da bi bila velika greška mešati dva velika izazova EU – migrantsku krizu i terorizam, s obzirom da Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) ili Al Kaida ne moraju da šalju svoje članove sa tražiocima azila.

„Postoji mnogo ljudi rođenih u Evropi koji nemaju kontakte sa terorističkim organizacijama, nisu putovali u inostranstvo, ali su se radikalizovali preko interneta“, obrazložio je De Keršov svoj stav da među migrantima teško da ima terorista.

Na pitanje o onima koji su bili u borbama u inostranstvu, De Keršov je odgovorio da je oko 5.000, ako ne i više, evropskih građana otišlo u Siriju i Irak.

„Da sam ja lider Islamske države, pre bih uzeo Belgijanca, Francuza ili Holanđanina koji se borio u inostranstvu i koji ima validna dokumenta neprimećena od strane službi bezbednosti i onda ga vratio u Evropu posle obuke. Zašto bi ga infiltrirao među tražioce azila?“, pita se De Keršov.

Za ogroman izazov migrantske krize za Evropu De Keršov kaže da za početak treba odgovoriti na humanitarnu krizu.

„To je prvi prioritet i Evropa mora da poštuje svoje vrednosti i obaveze prema Ženevskoj konvenciji. Moramo da pomognemo ljudima koje muči jedna od najvećih kriza do sada. Tim ljudima preti opasnost da budu ubijeni, da im odseku glavu, siluju ih ili muče“, upozorio je De Keršov.

Ipak, nekakva veza između migracije i terorizma postoji, ukazao je koordinator EU za borbu protiv terorizma koji je u Pragu učestvovao na Forumu za unutrašnju bezbednost sa stručnjacima i političarima iz zemalja Centralne Evrope.

„Znamo da neke terorističke organizacije pokušavaju da se angažuju u trgovini ljudima na libijskoj obali jer je to veoma lukrativan posao. Taj problem moramo da rešimo ali to ne znači da teroriste šalju zajedno sa izbeglicama“, kazao je De Keršov.

Koordinator EU za borbu protiv terorizma ukazao je i na značaj prevencije u borbi protiv te pošasti, kao i na značaj razmene ideja i iskustva jer terorizam nije zajednički izazov samo u Evropi, već i van njenih granica.

„Vaše (Centralne Evrope) iskustvo je takođe vredno. Suočavamo se sa izazovima u nekim zemljama, npr. na Balkanu, i oduševljeni smo što vidimo da su poljski policajci ili pripadnici češke službe bezbednosti angažovani u izgradnji kapaciteta“, istakao je De Keršov.

Dodao je da takođe treba pomoći zemljama Arapskog proleća da obnove službe bezbednosti i da tu mogu biti od pomoći iskustva centralnoevropskih zemalja.

Koordinator EU upozorio je i da terorizam nisu samo Al Kaida ili Islamska država, što se pokazalo i u slučaju Brejvik u Norveškoj.

Kako je dodao, u nekim članicama EU takođe se čuje za nasilje sa krajnje levice, mada na nižem nivou.

„Iluzorno je verovati da je neko imun na nasilje povezano sa terorizmom. Takođe, centralnoevropske zemlje su tranzitne i zato važne za otkrivanje sumnjivih u šengenskoj zoni. Ne treba zaboraviti ni da su u svim zemljama ambasade i druge institucije koje mogu biti mete“, kazao je De Keršov.

Kada je reč o ekstremizmu krajnje desnice kao potencijalnom riziku za Evropu, De Keršov je pozdravio konferenciju o načinima za zaustavljanje islamofobije i antisemitizma u Evropi koju početkom oktobra organizuje potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

De Keršov je kazao i da je saradnja među članicama EU u borbi protiv terorizma dobra ali da uvek može da bude još bolja.

„Treba bolje da koristimo instrumente koje imamo, nisu neophodno potrebni novi, osim onih koji će osigurati sporazum o direktivi o spisku imena putnika (PNR). Prostora za poboljšanje ima i kod načina na koji se koriste Europol i Šengenski informacioni sistem“, istakao je De Keršov.

Kako je dodao, on je s druge strane impresioniran kako sarađuju službe bezbednosti, policije i graničari. Ukazao je i na dobar početak bliže saradnje Fronteksa i Europola, kao i na rad na smanjenju rizika na internetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar