U trendu

Deca migranti izloĹžena zlostavljanju i prinudnom radu

Više od 90 odsto dece izbeglice i migranti koji stižu u Italiju, putuju bez roditeljske pratnje, saopštio je Unicef upozoravajući da su bežeći od konflikta i siromaštva, deca na putu od Afrike do Evrope, prepuštena krijumčarima koji ih zlostavljaju na razne načine.

Za prvih pet meseci ove godine, viĹĄe od 7.000 dece bez roditeljske pratnje preĹĄlo je iz severne Afrike ka Italiji, prenosi Rojters.

Decu koja nemaju novca da plate put, krijumčari ljudima iskorišćavaju i zlostavljaju na razne načine koji uključuju silovanje, prinudni rad, premlaćivanje pa sve do ubijanja.

Italijanski socijalni radnici kažu da su neki dečaci i devojčice izloženi seksualnim napadima i primorani na prostituciju u Libiju, a kod nekih devojčica se po dolasku u Italiju ustanovi da su trudne.

„Ako pokuĹĄate da pobegnete oni pucaju na vas i umrete. Ako prestanete da radite, oni vas tuku. To je kao trgovina robljem“, priča 16-godiĹĄnji Aimamo.

Portparol Unicefa Kristofer Tidej kaže da su razlozi za bekstvo uglavnom ekstremno siromaštvo, ali navodi i primer devojčica iz Nigerije koje beže u Evropu zbog prisilne prerane udaje, i dečaka iz Somalije koga je porodica poslala daleko da ga ekstremistička grupa Al Šabab regrutovala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar