U trendu

Dečak poginuo u bombaškom napadu na versku povorku u Bangladešu

Jedna osoba je ubijena, a više od 100 je povredjeno jutros u bombaškom napadu na šiitsku versku povorku u Daki, glavnom gradu Bangladeša, javila je danas policija.

Prema navodima policije nepoznati napadači bacili su više bombi ručne izrade na versku povorku šiita koji su manjina u Bangladešu gde dominiraju suniti.

U napadu je poginuo 15-ogodišnji dečak koji je pogodjen šrapnelom. Većina povredjenih su u stabilnom stanju ili su otpušteni iz bolnice posle nekoliko sati, naveli su bolnički zvaničnici.

Vlasti su odmah uhapsile dvoje osumnjičenih, oduzeli dve neeksplodirane bombe, i navele da je ovaj napad pokušaj da se dalje destabilizuje zemlja.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

„Imajući u vidu prirodu napada mislim da je cilj da se stvori haos u zemlji. Radi se o sabotaži“, rekao je visoki policijski zvaničnik Asaduzam Mia koji je dodao da je jasno da je napad planiran.

Prema navodima očevidaca oko 25.000 šiita okupilo se u 02.00 ujutro po lokalnom vremenu u starom delu Dake kod Huseni Dalana, glavnog šiitskog centra, povodom praznika Ašure, Dana mučenika Huseina, unuka proroka Muhameda, ubijenog u 7. veku.

Šiitska manjina u Bangladešu uglavnom nije diskriminisana, i nisu zabeleženi napadi na njih. Šiitske vodje u Bangladešu navele su da je ovo prvi put da je ova verska povorka napadnuta.

Niz napada dogodio se ove godine u Bangladešu za koji su odgovornost preuzeli islamski ekstremisti. U napadima su ubijena četiri blogera ateista i nedavno dvoje stranaca, jedan italijanski humanitarni radnik i jedan japanski poljoprivrednik.

Ekstremistička sunitska grupa Islamska država preuzela je odgovornost za ubistvo stranaca, mada je vlada Bangladeša odbacila te tvrdnje uz navode da nema dokaza da su oni prisutni u uzemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar