U trendu

Delo: Slovenačko oružje možda u rukama Islamske države

Istraživači organizacije „Konflikt Armament Riserč“ (Conflict Armament Research – CAR), koja je nedavno istraživala poreklo oružja i municije u oružanim sukobima u Libiji i Iraku, pronašli su municiju koja je povezana sa zalihama Vojske Slovenije.

Oružje nadjeno Libiji bi moglo biti iz zaliha oružja koje je slovenačka vojska 1991. zaplenila od JNA, a delom je trebalo da je po nalogu slovenačkih vlasti bude uništeno u jednom specijalizovanom preduzeću u Slovačkoj, piše slovenački list Delo.

Radi se o raketi za protivoklopna sredstva M79 – „osa“, nadjenoj prošle godine u Tripoliju, sa jednom od 132 „ose“ koje je Slovenija poslala na uništavanje u Slovačkoj, utvrdjeno je na osnovu serijskog broja.

Raketa je mogla ilegalno završiti u Libiji, gde su do nje došli džihadistički pobunjenici bliski Islamskoj državi, navodi list koji podseća da je takvog oružja bilo mnogo na području cele nekadašnje Jugoslavije.

Istraživači su u ministarstvu odbrane Slovenije saznali i da su pre nekoliko godina u okviru programa saveza NATO vojsci Avganistana poklonjene mine M-68 koje su nadjene u Tikritu u Iraku, a pojavile su se i u Siriji.

Kako piše „Delo“, neke od njih je izgleda prošle godine zaplenila Islamska država u Tikritu.

Mine su proizvedene 1982. godine u Kragujevcu, a pošto su date avganistanskoj vojsci, ni Slovenija ni druge zemlje nisu mogle dalje nadzirati njihovu upotrebu.

Slovenački izvori su potvrdili da je 2008. vlada u Ljubljani avganistanskoj vladi dala veću količinu minobacačkih mina i druge municije, za koje sada u istraživačkoj grupi CAR sumnjaju da je potom dospela u ruke džihadističkih boraca protiv avganistanske vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.