U trendu

Demonstracije u Beču zbog smrti migranata u kamionu

Oko 20.000 ljudi protestovalo je u ponedeljak u Beču protiv lošeg tretmana migranata, saopštila je danas austrijska policija, povodom tragedije prošle nedelje kad su na autoputu u blizini grada Parndorf pronađena tela 71 izbeglica.

Prema saopštenju austrijske policije, demonstranti su se u ponedeljak uveče prvo okupili na železničkoj stanici Vestbanhof, a zatim su prošetali do obližnjeg trga, prenela je agencija AFP.

Istovremeno sa protestnim maršem, u katedrali Svetog Stefana je održana misa zadušnica za migrante preminule u kamionu.

„Dosta nam je smrti, patnje i progona“, poručio je bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn, okupljenima, među kojima je bilo i viših zvaničnika austrijske vlade.

Kardinal je dodao da je „zaista užasno pomisliti“ kako su se osećali migranti u kamionu, među kojima je bilo i četvoro dece.

Protestni marš i crkvena služba su održani nedugo nakon što su iz Budimpešte na bečku železničku stanicu Vestbanhof stigli vozovi sa stotinama migranata, koji su prethodno više sati bili zaustavljeni na austrijskoj granici sa Mađarskom.

Pošto su stigli u Beč, mnogi migranti su se ukrcali na voz za austrijski grad Salcburg, dok su drugi ušli u voz za Minhen, na jugu Nemačke, dok su policajci stajali sa strane i gledali, ne preduzimajući ništa, javio je dopisnik AFP.

U kamionu hladnjači je krajem prošle nedelje na austrijskom autoputu pronađeno 71 telo, od kojih 59 muškaraca, osam žena i četvoro dece, među kojima i jedna devojčica stara godinu do dve.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil je na konferenciji za novinare u subotu rekao da je među žrtvama, koje su najverovatnije preminule od gušenja, bila i grupa sirijskih izbeglica, što je policija zaključila po tome što su u kamionu pronađeni sirijski putni dokumenti.

Policijska istraga je pokazala i da je kamion sa mrtvim migrantima bio parkiran u zaustavnoj traci autoputa najmanje 24 sata pre nego što je otkriven, rekao je Doskocil. Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u ranim jutarnjim satima u sredu krenula iz Budimpešte, a oko devet sati pre podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tek tokom noći.

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je kontrolisan nakon dužeg stajanja u zaustavnoj traci autoputa kod mesta Parndorf, pronađeno je 71 telo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.