U trendu

Demonstranti već treću noć protestuju u Parizu

Stotine demonstranata protestovale su u noći izmedju subote i nedelje na Trgu Republike u Parizu protiv reformi na tržištu rada, a razišle su se rano jutros posle intervencije policije, prenela je agencija Frans pres.  

Sindikatima i studentskim organizacijama koji su u četvrtak stupili u generalni štrajk zbog najavljene izmene propisa na tržištu rada, pridružile su se i stotine gradjana, tražeći od socijalističke vlade da odbaci predložene zakone.

Na društvenim mrežama postavljen je haštag „Noć protesta“, kojim demonstranti traže od vlade i ispunjenje brojnih drugih zahteva, a protesti sindikata i studenata u Francuskoj pokrenuli su i gradjanske inicijative u drugim evropskim zemljama, poput pokreta „Occupy“ (Okupiraj) ili „Indignes“ (Ozlojedjeni), da iskažu svoj bunt protiv lažnog morala i korupcije.

Policija je rano jutros rasterala nekoliko desetina najupornijih učesnika protesta, a nešto kasnije, na zvaničnom nalogu štrajkača na Tviteru postavljena je poruka „Ništa nas ne može zaustaviti“.

Većinu demonstranata koji su noćas zauzeli pariski Trg Republike činili su mladi, ali je veliki broj i onih koji su došli da se suprotstave izmenama zakona o radu, kao i onih koji su od vlade tražili da pojača mere zaštite od terorističkih napada, a od policije da obustavi napade na učesnike protesta protiv socijalnih reformi.

Studentske organizacije i sindikati u Parizu već četvrti dan štrajkuju zbog najavljenog plana reformi koji predvidja promenu tridesetpetočasovnog radnog vremena i ukidanje drugih povlastica za radnike, za koje tvrde da će pogoršati položaj radnika u Francuskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar