U trendu

Desetine ljudi pritvoreno zbog loše čuvanih vakcina

Kineska policija uhapsila je 37 osoba osumnjičenih da su učestvovale u prodaji loše čuvanih i možda neefikasnih vakcina, javili su danas državni mediji.

Skandal je izbio na videlo nakon što je policija prošlog meseca odredila pritvor za jednu ženu i njenu ćerku, za koje se veruje da su od 2011. širom zemlje prodale sumnjive proizvode u vrednosti skoro 100 miliona dolara.

Prema pisanjima medija, jedna od njih, 47-godišnja doktorka, prodala je oko dva miliona doza.

Kako javlja agencija AP, skandal je pojačao dugotrajnu zabrinutost javnosti za bezbednost hrane i lekova. Pod istragom je devet veledrogerija za koje se veruje da su prodavale vakcine.

Kineski premijer Li Kećijang naložio je kasno sinoć vladinim službama da rade zajedno u istrazi tog slučaja.

„Ovaj incident s bezbednošću vakcina stvorio je duboku zabrinutost javnosti i otkrio brojne rupe u kontroli“, kazao je Li.

Vlasti za hranu i lekove u ponedeljak su naredile da se detaljno ispita gde su bile prodavane problematične vakcine, koje uključuju vakcine za hepatitis B, besnilo, zauške i japanski encefalitis.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da vakcine koje nisu pravilno skladištene postaju manje efikasne i da deca mogu da ostanu nezaštićena od bolesti protiv koje su vakcinisane, ali da takve vakcine retko izazivaju otrovnu reakciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.