U trendu

Desničari ojačali, ali bez pobede na lokalnim izborima u Austriji

Austrijske socijaldemokrate SPO ostaće na vlasti u Beču, kojim upravljaju od 1945. godine, pošto su zadržali izvesnu prednost nad desnicom, naraslom usled straha od dolaska migranata, pokazuju projekcije na osnovu delimičnih rezultata današnjih lokalnih izbora u austrijskoj prestonici.

Prema projekcijama, odlazeći gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Haupl), koji je na vlasti 21 godinu, zadržaće svoj mandat sa osvojenih 39,5 odsto glasova, mada je to skoro pet procentnih poena manje nego na prethodnim izborima 2010.  godine.

Šef ultradesničarske Partije slobode (FPO) Hajnc-Kristijan Strahe (Heinz-Christian
Strache) osvojio je, prema projekcijama, 30,9 odsto glasova, što je porast od pet procentnih poena i najbolji rezultat partije do sada u austrijskoj prestonici od 1,8 miliona stanovnika.
 
Duel između njih dvojice , 61-ogodišnjeg Hojpla i 46-ogodišnjeg Strahea, bio je u centru izborne kampanje.

Prvi put u istoriji „Crvenog Beča“, ekstremna desnica, koja se u kamanji bavila izbegličkom krizom i upućivala na strah od doseljenika iz muslimanskih zemalja,  bila je, prema anketama, rame uz rame sa levicom, iako joj je zbog nedostatka mogućeg koalicionog partnera ostavljano malo šanse da će i upravljati glavnim gradom Austrije.

Prema preliminarnim rezultatima, Strahe, naslednik istorijskog lidera FPO Jerga Hajdera, jedini je čija je partija napredovala na ovim izborima, što, kako navodi agencija AP, odražava i rastuću bojazan stanovništva pred velikim prilivom migranata.

Na izborima je dobar rezultat zabeležila još i nova partija na političkoj sceni, liberalna partija Neos, koja ja na svojim prvim izborima osvojila 6,2 odsto glasova.

Konzervativci partije OVP imali su svoj najgori rezultat u Beču, sa 9,5 odsto glasova. Zeleni koji su sadašnji koalicioni partneri s levicom su treći sa 11,6 odsto glasova i očekuje se da će moći da nastave partnerstvo s socijalistima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar