U trendu

Dijalog Beograd-Priština uz velike teškoće

Portporolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se dijalog Beograda i Prištine odvija „uz velike teškoće“, da se na Kosovu nastavlja kršenje prava nealbanskog stanovništva i da ima novih slučajeva nasilja nad Srbima.

Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da se dijalog Beograda i Prištine odvija „uz velike teškoće“.

„Apsolutno se ne napreduje sa ključnim pitanjem – formiranjem Zajednice srpskih opština. Smatramo da kosovske vlasti ne smeju da ne sprovode prihvaćene obaveze. Očekujemo od EU da savesno ispunjava svoju dužnost posrednika u dijalogu u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine UN od 9. septembra 2010. godine“, rekla je ona.

Zaharova je navela i da je “kosovska državnost” veštačkog karaktera, prenosi Tas s.

Ona je podsetila da je Savet bezbednosti UN na sednici o Kosovu 16. novembra konstatovao da je situacija na Kosovu nestabilna.

“Odsustvo stvarne vladavine zakona, stalna unutrašnjopolitička kriza i stalni odliv stanovništva snažni su pokazatelji veštačkog karaktera i funkcionalne neodrživosti kosovke državnosti”, rekla je portporolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Imajući sve to u vidu, dodala je Zaharova, ne čudi niska stopa povratka raseljenih.

“Zabrinutost izaziva sve izraženija želja kosovskih vlasti da uzurpiraju srpsku imovinu, a u poslednje vreme ta se praksa proširila i na imovinu koja pripada srpskim kompanijama i državnim strukturama”, naglasila je Zaharova.

Takvi nelegalni koraci ne mogu doprineti međunacionalnom pomirenju, ističe portparolka ruskog Ministarstva.

“Pre nekoliko godina čitav zapadni svet, EU, SAD su bili na čelu tog procesa, otkidajući Kosovo od Srbije. To se radilo pod parolom ‘Kosovo je zemlja mogućnosti’”, primetila je ona.

“Zemlja kakvih mogućnosti rekle su članice SB UN. Sada su svi ti koji su odvajali Kosovo, uvereni da se na Kosovu održao legalni referendum. Na Kosovu nije bilo nikakvog referenduma”, ističe ona.

Zaharova je dodala da se seća debata u SB UN na kojima se žurilo, “činil sve moguće” da bi se donele odluke u suprotnosti sa pravnim normama, nasuprot zahtevima zakonite vlade Srbije.

“Te zahteve nisu uneli ni u šta. A onda su mislili da uz pomoć propagande, informativne mašinerije, dovrše započeto – da stvore sliku “zemlje mogućnosti“. Nisu uspeli”, zaključila je Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.