U trendu

Dijalog sa Rusijom umesto sankcija

Za rešenje krize u odnosima Rusije i EU neophodan je novi dijalog, postepeno najpre na tehničkom nivou, ocenjeno je na seminaru u okviru Evropskog foruma Alpbah u istoimenom gradiću u austrijskoj pokrajini Tirol, prenosi danas bečki „Standard“.

Sankcije koje je EU uvela protiv Rusije zbog aneksije Krima će ostati još dogledno vreme na snazi, kao i one SAD, prenosi bečki dnevnik ocenu jučerašnjeg seminara.

Međutim selektivni ekonomski embargo protiv Rusije i zabrana ulaska protiv lica iz ruskog aparata moći i privrede, koji su navodno odgovorni za „hibridni rat“ u istočnoj Ukrajini, predstavljaju samo diplomatski instrument i nisu mogli voditi ka potrebnom političkom rešenju, već je za to potreban novi dijalog, analiza je neformalnih razgovora u okviru takozvanih „Političkih razgovora“ ovogodišnjeg Evropskog foruma Alpbah.

U razgovorima su učestvovali šefovi diplomatija Austrije, Ukrajine i Slovačke, Sebastijan Kurc, Pavlo Klimkin i Miroslav Lajčak, kao i zamenica ministra spoljnih poslova Belorusije Alena Kupčina.

Na seminaru je rečeno i da Moskva mora prihvatiti „crvene linije EU“, primeniti sporazum iz Minska, pri čemu Unija insistira na povlačenju sa Krima.

Put ka relaksaciji odnosa mogao bi, kako je konstatovano, da se otvori ako bi sve strane priznale greške prošlosti.

Tako Evropljani već otvoreno govore da je Rusija loše procenila sporazum o asocijaciji EU sa Ukrajinom i da je bio strateška greška, te je sada težak zadatak da se „olabave“ dogovorene tačke saradnje, a da se ne izgubi ugled.

Belorusija se nudi kao posrednik u ostvarenju novog balansa, čulo se na skupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.