U trendu

Dijalog u Briselu u zastoju

Dijalog Beograd-Priština danas je nastavljen u Briselu s ciljem da se izlaz iz zastoja nadje kroz nužnu primenu postignutih dogovora, a napredak će omogućiti da se otvore i nova poglavlja jer bi to Evropska komisija ugradila i u godišnji izveštaj Srbije o napretku u reformama.

To su naveli diplomatski izvori u Evropskoj uniji, koji su takodje rekli da u pregovaračkoj poziciji EU za poglavlje 35, kojim se prati dijalog i normalizacija odnosa Beograd-Priština, nije došlo do promene jer bi za to bila nužna saglasnost svih članica Unije.

Ovi zvaničnici su dodali da otud nema potvrde za pisanje medija u Srbiji da je u poziciju EU unesen stav da će Zajednica srpskih opština moći da počne da deluje tek kad prestane rad „paralelnih institucija“ Srbije na Kosovu.

Oni tvrde da ni na koji način stavovi Prištine ne mogu mimo saglasnosti Saveta ministara EU ući u poziciju za poglavlje 35, a podvlače da je sad preko potrebno da obe strane učine bitne korake u primeni dogovora, što se odnosi i na Prištinu kad je u pitanju Zajednica srpskih opština.

U delegaciji Beograda se navaodi da evropski posrednici malo čine da Prištinu privole na poštovanje onog što je utvrdjeno dijalogom, što utiče i na preovladjujuće mišljenje medju gradjanima Srbije da bi Beograd trebalo da obustavi dijalog, dok sad samo nešto preko 40 odsto gradjana smatra da Srbija treba da udje u EU.

Diplomate u Briselu kažu da se dogovori moraju sprovesti o konkretnim pitanjima telekomunikacija, slobode kretanja i priznavanja diploma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.