U trendu

Dilma Rusef kaže da je žrtva državnog udara

Suspendovana predsednica Brazila Dilma Rusef nazvala je danas pokretanje postupka svog opoziva „državnim udarom“ i ocenila ga kao „nepravedan i arbitraran“.

„Dolazim da vas pogledam u oči i da izjavim da nisam učinila ništa od onoga za šta sam nepravedno i arbitrerno optužena“, rekla je Rusefova poslanicima gornjeg doma Parlamenta, Senata, koji će sutra ili u sredu glasati o njenom opozivu.

Ona je pokretanje postupka opoziva nazvala „državnim udarom“ čiji je cilj, kako je navela, „da posredno dovede na vlast uzurpatorsku vladu“ i dodala da su 2014. godine za nju glasala 54 miliona Brazilaca.

Rusef je pozvala senatore da glasaju protiv njenog opoziva, navodeći da tako „glasaju za demokratiju“ i da je  Brazil „na korak od državnog udara i institucionalnog sloma“.

Mediji navode da će Rusef ipak verovatno biti opozvana, jer će za taj predlog glasati više od dve trećine poslanika u Senatu.

Senat je u maju suspendovao Dilmu Rusef sa vlasti, a za vršioca dužnosti šefa države postavio njenog potpredsednika Mišela Temera.

Ona je optužena za budžetske malverzacije i nezakonite knjigovodstvene radnje, kao i za protivzakonito izdavanje uredbi o uplatama vladi, bez prethodne saglasnosti Kongresa.

Rusef se tereti i za neovlašćeno korišćenje kredita državnih banaka za finansiranje programa i odlaganje njihove otplate i za lažiranje stanja u javnim finansijama.

Ukoliko suspendovana predsednica bude opozvana, Temer će zvanično preuzeti predsedničku funkciju i obavljati je do isteka mandata Rusefove 2018.godine, kada će biti predsednički i parlamentarni izbori.

Rasprava u Senatu biće nastavljena sutra ili u sredu, kada će se odlučivati o opozivu, za koji je potrebna većina od dve trećine glasova, odnosno 54 od ukupno 81 glasa.

Rusefova u slučaju opoziva neće moći da obavlja javnu funkciju narednih osam godina, dok će u suprotnom povratiti svoj predsednički mandat.

Njeni protivnici optužuju je za „najveću prevaru u istoriji zemlje“, a pristalice tvrde da u njenom postupanju nije bilo „ničeg nezakonitog“ i da su svi njeni prethodnici činili isto.

Brazil, najveća i najrazvijenija zemlja Južne Amerike, suočava se sa visokom stopom nezaposlenosti i budžetskim deficitom od 45 milijardi dolara, kao i s političkim i socijalnim krizama izazvanim korupcionim skandalima i masovnim otpuštanjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.