U trendu

Direktor austrijske železnice verovatno novi kancelar

Direktor austrijske državne železnice dobio je široku podršku svoje Socijaldemokratske partije (SPO) da bude novi kancelar uoči sastanka stranke kada će i formalno biti nominovan kandidat da zameni kancelara Vernera Fajmana koji je podneo ostavku ranije ove nedelje.

Sastanak Socijaldemokrata zakazan je za sutra. Medjutim već danas osam od devet austrijskih pokrajina izrazilo je svoju podršku šefu železnica Kristijanu Kernu, a još jedan potencijalni kandidat je objavio da se povlači iz trke.

Posle sedam i po godina na vlasti Fajman je u ponedeljak iznenadna objavio ostavku, uz navode da nema dovoljno podrške posle eliminacije kandidata SPO-a u prvom krugu predsedničkih izbora 24. aprila. Na predsedničkim izborima ubedljivo najviše glasova osvojio je kandidat ekstremnodesničarske Slobodarske partije Norbert Hofer, a drugi je bio kandidat Zelenih.

Kern (50) je generalni direktor austrijske nacionalne železničke kompanije OBB od 2010. u kojoj je uspeo da popravi finansijsko stanje a istovremeno da održava dobre odnose sa sindikatima.

Socijalemokrate su u koaliciji s centrističkom Narodnom partijom. Ta partija je naznačila a će za zamenika Fajmana prihvatiti samo nekog ko podržava stroge restrikcije za migrante.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.