U trendu

Do kraja godine Kanada prima 25.000 izbeglica iz Sirije

Nova kanadska vlada danas će najaviti plan za smeštanje 25.000 izbeglica iz Sirije, što je podržalo svih deset provincija u toj zemlji.

Premijer Džastin Trudo nije odustao od plana za prihvatanje 25.000 sirijskih izbeglica do 31. decembra uprkos nekim negativnim reakcijama posle terorističkih napada u Parizu.

Kanadski ministri za imigraciju, zdravlje, odbranu i javnu bezbednost danas posle podne trebalo bi da zvanično iznesu planove i informacije o tome kako će izbeglice biti dovedene i gde će biti smeštene.

„Svi se slažu da Kanada mora učiniti više i da mora da primi 25.000 izbeglica“, rekao je Trudo kasno sinoć posle sastanka s premijerima provincija.

Premijer Kvebeka Filip Kuijar rekao je da je prihvatanje izbeglica i imigranata deo kanadske tradicije.

„Na sastanku nije bilo nikoga ko nije bio zainteresovan da dođu izbeglice“, rekla je premijerka Ontarija Ketlin Vin.

Konzervativni premijer Saskačevana Bred Vol je rekao da ima problema s rokom do 31. decembra iz bezbednosnih razloga i zabrinutosti oko troškova, ali da veruje da Kanada treba da primi izbeglice.

Kanada se ponosi politikom otvorenih vrata za izbeglice, pošto je od Drugog svetskog rata primila više od 1,2 miliona izbeglica.

Bivši premijer, konzervativac Stiven Harper, koji je izgubio izbore 19. oktobra, odbio je da zemlja primi dodatne izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.