U trendu

Do sada 104 poginulih, evakuacija delova Tjenćina

Broj žrtava niza eksplozija u kineskoj luci Tjenćin se popeo na 104, a vlasti su naredile evakuaciju stanovništva u zoni od tri kilometra od skladišta hemikalija, mesta gde se desila katastrofa, javljaju danas svetski mediji.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) izveštava da je naređena evakuacija kada je vetar promenio pravac i pošto je sodijum-cijanid pronađen blizu mesta eksplozije.

Zbog promene vetra koji je do tada duvao ka moru, pojavio se rizik da toksične čestice odu ka naseljenim područjima.

Na lice mesta poslate su specijalne jedinice za borbu protiv hemijskog zagađenja zbog pojave sodijum-cijanida, belog kristalnog ili zrnastog praha koji, ako se udahne ili proguta, brzo dovodi do smrti jer blokira telo da koristi kiseonik.

Agencija Sinhua javlja da je na 50 metara od mesta eksplozija pronađen jedan preživeli.

Prema izveštajima medija, koje prenose BBC i Asošiejted pres (AP), broj žrtava se povećao na 104, što je gotovo dvostruko više od prethodnog bilansa.

Katastrofa u Tjenćinu se dogodila u noći između srede i četvrtka, a broj mrtvih je povećan pošto su spasioci pretražili celo područje razneto vatrenom stihijom i serijom eksplozija.

Preživeli čovek je pronađen pošto su vlasti evakuisali najveći deo oblasti kako bi je očistili od kontaminacije. Tokom ovih operacija došlo je do nekoliko manjih eksplozija.

Među žrtvama je 21 vatrogasac, nekoliko se vodi kao nestalo. To je najveća tragedija koju su kineski vatrogasci doživeli za više od šest decenija.

U eksplozijama i požarima u industrijskoj zoni luke Tjenćin, 120 kilometara istočno od Pekinga, 720 ljudi je povređeno.

Tjenćin je deseta najveća luka u svetu, ima 15 miliona stanovnika i centar je kineske petrohemijske industrije. U ovom gradu ima mnogo stranih ulagača i prisutne su neke od najvećih svetskih kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.