U trendu

Dogovor u UN za satelitsko praćenje aviona

Dogovor o satelitskom praćenju aviona postignut je danas u sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, pošto je takva mera predložena posle misterioznog nestanka aviona Malezije erlajns prošle godine.

Sporazum će omogućiti državama da odvoje radio frekvencije tako da se avioni mogu pratiti preko satelita, a ne samo sa zemlje.

Prema postojećem sistemu zasnovanom na radarima, kretanje aviona se nadzire samo sa zemlje, čime je oko 70 odsto površine Zemlje nepokriveno, navodi Međunarodna telekomunikaciona unija, agencija UN za komunikacije.

Očekuje se da dogovor bude sproveden do 2017.

Sporazum za odvajanje radio frekvencije 1087,7-1092,3 MHz za satelitsko praćenje postignut je na Svetskoj konferenciji za radiokomunikacije koju svake četiri godine organizuje Međunarodna telekomunikaciona unija.

Nestanak aviona Malezije erlajns sa 239 ljudi u martu 2014. godine pokazao je slabosti u svetskom sistemu za avionavigaciju. Ostaci tog aviona pronađeni su u Indijskom okeanu u julu.

Ubrzo posle nestanka aviona, malezijski ministar za telekomunikacije tražio je od Međunarodne telekomunikacione unije da pronađe nov metod za prenos podataka o letu aviona, a međunarodna agencija za aviosaobrćaj je u maju 2014. tražila da se brzo odredi spektar frekvencija da sateliti mogu pratiti letove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.