U trendu

Dojče vele: Zašto referendum u Mađarskoj?

Referendum o kvotama Evropske unije za prihvat izbeglica nema pravne posledice u Mađarskoj, a ni u Briselu, konstatuje Dojče vele.

„Zašto se onda održava? Zato što može da bude opravdanje da se promene važeći zakoni u Mađarskoj“, ocenjuje se u tekstu.

Kada se u Briselu odlučivalo o izbeglilčkim kvotama, Mađarska je trebalo da prihvati nešto manje od 1.300 izbeglica. Protiv te odluke je vlada u Budimpešti podnela tužbu pred Sudom EU.

Jedan od najpoznatijih advokata Madarske Đerđ Mađar kaže da od toga nema vajde: „EU je pre godinu dana odlučila da izbeglice koje dolaze preko Italije i Grčke rasporedi po svim zemljama. Mađarska je to potpisala. Time je dogovor postao međunarodni sporazum. Tačnije – na snagu je stupila odluka EU, a ona je, pravno gledano, iznad nacionalnih zakona. Pravila se ne mogu naknadno menjati.“

Čak i ako rezultat referenduma bude po želji vlade u Budimpešti, pravno gledano nema nikakvog efekta. Ili možda ima? U mađarskim medijima se već pominje moguća reforma Ustava. Spekulacije o tome podstice i Orban, konstatuje Dojče vele.

„Tako ozbiljna stvar kao što je referendum ne sme ostati bez pravnih posledica. Stanovništvu se postavlja pitanje i njegov odgovor treba ugraditi u mađarski pravni sistem. To je minimum“, rekao je ranije Orban.

Ipak – i u tom slučaju – zakoni EU stoje iznad nacionalnih. U analizi Stratfora, američke agencije koja se bavi geostrateškim analizama piše:

Orban, zajedno sa ostalim državama Višegradske grupe, želi više od ustavnih promena, tačnije promenu temeljnih ugovora na kojima počiva EU. Cilj je da nacionalne države ponovo dobiju veće kompetencije. O tome se može čitati i u mađarskim medijima.

Pitanje izbeglica Orbanu ide u prilog, smatra politikolog Zoltan Kišelji, inače spoljnopolitički savetnik vlade u Budimpešti: „Viktor Orban je dugo bio izolovan u Evropi: zbog spornog zakona o medijima, zbog novog ustava i specijalnih poreza. Pitanje migracija ga je izvelo iz te izolacije.“

To je dokazao i nedavni susret na vrhu u Becu na kojem se razgovaralo o izbegličkoj krizi.

„Evropa se ograđuje. Time Orbanove ideje postaju mejnstrim“, smatra politički analitičar Peter Teldeši.

On kaže da je referendum najava borbe protiv Brisela, ali i protiv političkih neistomišljenika u Mađarskoj u kojoj se za godinu i po održavaju izbori.

„Poruka glasi: vi iz levice možete da pričate šta hoćete, vaše ideje su prevaziđene. Ali postoji i poruka radikalnoj desnici: kad nešto hoćemo, onda ćemo to i sprovesti. Mi pravimo ogradu i štitimo jadne Mađare od užasnih izbeglica. Vi samo pričate o tome i niste sposobni da vladate“, dodao je Teldeši.

Da bi se to ostvarilo, prvo mora da uspe referendum. Preduslov za to je da na birališta izađe više od 50 odsto glasača. Levica i liberali zagovaraju bojkot, a prema aktuelnim anketama, moglo bi da se desi da zaista ne izađe dovoljno glasača. Opozicija zahteva da u tom slučaju Orban mora da podnese ostavku, ističe Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar