U trendu

Doživotni zatvor zbog ubistva britanske poslanice

Sud u Engleskoj je danas jednog ekstremnog desničara proglasio krivim za ubistvo laburističke poslanice Džo Koks nedelju dana pre referenduma o članstvu Britanije u Evropskoj uniji i osudio ga na doživotni zatvor.

Porota u Londonskom centralnom krivičnom sudu je kratko, manje od dva sata odlučivala o krivici Tomasa Mera koji ima ubedjenja o nadmoći bele rase.

Džo Koks je pogodjena mecima i izbodena nožem u junu u okrugu u severnoj Engleskoj koji je predstavljala u Parlamentu.

Svedoci su ispričali da je Mer uzviknuo „Britanija na prvom mestu!“ kad je napao poslanicu.

Laburistička poslanica bila je veliki zagovornik ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji i zalagala se za izbeglice, a napadnuta je tokom kampanje pred britanski referendum.

U prvom pojavljivanju pred sudom, nekoliko dana posle napada, Mer je na pitanje o tome kako se zove, rekao: „Smrt izdajnicima, sloboda za Britaniju“.

Tužioci su naveli da je njegova kuća bila puna nacističke literature i nacističkih predmeta. Sud je utvrdio da je Mer bio rukovodjen svojom političkom ideologijom.

Poroti je predočeno da se 53-godišnji Mer izjasnio da nije kriv, ali njegovi advokati nisu podneli nikakve dokaze u njegovu odbranu. On je odbio da se brani ili izjašnjava tokom sudjenja koje je počelo pre deset dana.

Osudjen je na doživotni zatvor, bez mogućnosti ranijeg oslobadjanja, što je, po rečima jednog od portparola tužilaštva, vrlo redak slučaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.