U trendu

Državni udar tek počinje

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da se po brzini reakcije turske vlasti, po broju razrešenih tužilaca i sudija koji čekaju hapšenje, stiče utisak kao da su svrgavanje vlasti u Turskoj pokušale sudije i tužioci, a ne turska vojska.

„Nije prošlo ni dvanaest sati od pokušaja vojnog udara, a već je razrešeno 2.745 tužilaca i sudija. Razrešen je 541 sudija upravnih sudova, od njih 1.500. To su oni koji bi odlučivali o zakonitosti radnji i akata državnih organa koji će Turska preduzimati u narednim danima“, navodi Boljević u autorskom tekstu Politici.

Ona dodaje da je razrešeno 48 sudija Državnog saveta, više od polovine koji bi odlučivali  o žalbama protiv odluka upravnih sudova. Razrešeno je 140 od 150 sudija Kasacionog suda.

Razrešeno je pet sudija, članova turskog Visokog saveta pravosuđa, koji, s još dva člana koje bira predsednik države čine najvažnije, drugo veće turskog Visokog saveta pravosuđa, koje odlučuje o napredovanju tužilaca i sudija o njihovoj disciplinskoj odgovornosti i o razrešenju.

„Danas, naši turski prijatelji, tužioci i sudije, jedan za drugim opraštali su se od nas, svojih kolega i prijatelja, tužilaca i sudija iz Evrope. Decu su ostavili kod rođaka i sedeli sa svojim supružnicima , čekajući da dođu po njih. Ostali smo ispred monitora svojih kompjutera , nemoćni i poraženi“, navodi Boljević.

Pre dve nedelje, u noći kada je izveden teroristički napad na aerodromu u Istanbulu, u Turskoj je izglasan zakon po kome će , danom njegovom stupanja na snagu , prestati mandat za više od 700 sudija Vrhovnog apelacionog suda i Državnog saveta, a broj sudija u tim sudovima biće smanjen sa 516 na 200 u Vrhovnom apelacionom sudu i sa 195 na 90 u Državnom savetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.