U trendu

Državni vrh Poljske ovacijama nagradio film 'Smolensk'

U Velikom teatru u Varšavi kompletan poljski državni vrh i deo porodica žrtava ovacijama su dočekali premijeru filma „Smolensk“  –  ekranizaciju teorije zavere da su avion u kojem je 2010. kod Smolenska poginuli predsednik Poljske Leh Kačinjski i 95 članova državne i vojne delegacije i posade, namerno oborili Rusi da ubiju neugodnog poljskog predsednika.

„To je film koji jednostavno govori istinu. Govori istinu preko vešte fabule i govori istinu o Smolensku. I to je nešto nečuveno važno. Iako je to bila tragedija mogu da kažem da mi je reakcija na film radost što što takav film postoji. Videće ga mnogo Poljaka i ne samo Poljaka, jer će biti prikazivan u inostranstvu. Pozivam svakog Poljaka koji želi da zna istinu da film pogleda“, kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP Jaroslav Kačinjski, brat blizanac pokojnog predsednika, lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda.

Njegova stranka dok je bila u opoziciji optuživala je predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio da se na Leha Kačinjskog izvrši atentat i obori njegov avion a tadašnje poljske vlasti na čelu sa tadašnjim premijerom Donaldom Tuskom optuživala je da „ima krv na rukama“, jer su navodno i ruska i poljska zvanična istraga krile dokaze da je reč o atentatu.

Konzervativci Kačinjskog su na vlasti od jeseni prošle godine, pa je ministar odbrane Antoni Maćerevič ponovo pokrenuo istragu o nesreći.

On želi da dokaže da pad aviona nije skrivio pokušaj pilota da slete po nemogućim vremenskim uslovima na slabo opremljen vojni aerodrom u Smolensku, pod pritiskom da će predsednik i važna delegacija kasniti na komemoraciju streljanim poljskim oficirima u Katinskoj šumi.

„Smolensk“ je režirao Antonije Krauz. Film koji stiže u poljske bioskope 9. septembra, prenosi priču hrabre mlade tv novinarke koja izlažući se rizicima traga za istinom o avionskoj nesreći, utvdjuje da je to u stvari bio atentat, koju njen glavni urednik i tadašnje vlasti po svaku cene žele da sakriju.

Od prvih kadrova film „Smolensk“ koristi kao istinite sve fame, nagadjanja i teorije zavere koje su se pojavile nakon tragičnog pada aviona u kome je Poljska izgubila dobar deo svoje državne i vojne elite. Još na početku filma ruski avion baca na aerodrom nekakav paket kao aluziju na teorije zavere da su Rusi u Smolensku namerno izazvali veštačku maglu.

„Taj moj film je protest protiv manipulisanja istinom. Jasno, ja kao ni mnogi Poljaci ne znam kakav je zaista uzrok tragedije, ali znam da su od početka bile laži. To je igrani film ali sve što je vezano za nesreću je poduprto činjenicama“, kazao je na premijeri režiser Krauze.

Predsednik Andžej Duda, premijerka Beata Šidlo, porodice žrtava koje su pristalice konzervativaca Kačinjskog na sinoćnjoj premijeri su dočekali „Smolensk“ ovacijama. Deo filmske kritike, medjutim, ocenio je film sa umetničke strane kao tragično lošu propagandu sličnu komunističkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.