U trendu

Džafari: Cilj napada koalicije bio propast primirja

Sirijski ambasador pri UN Bašar al Džafari izjavio je danas da su smrtonosni vazdušni napadi, koje je izvela koalicija koju predvodi SAD na položaje sirijske vojske, bili usmereni ka „potopanju krhkog plana o primirju“, koje su postigle SAD i Rusija.

„Cilj agresije je učiniti da propadne primirje između Rusije i SAD“, rekao je Džafari novinarima na marginama samita Pokreta nesvrstanih u Venecueli, prenosi Rojters.

Džafari je ranije ocenio da vazdušni napadi koalicije na čelu sa SAD, u kojima je, kako tvrdi, stradalo 83 vojnika i povređeno više od 100, ne mogu biti tehnička greška.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je ranije da je Rusija došla do „strašnog zaključka, posle vazdušnih napada SAD na sirijsku vojsku, da Vašington brani Islamsku državu (IS)“.

„Ako smo ranije i sumnjali da je reč o odbrani organizacije Džebhat al-Nusra, sada, posle današnjih vazdušnih napada na sirijsku vojsku, dolazimo do strašnog zaključka – Bela kuća brani IS“, rekla je Zaharova.

Ako je to slučaj, dodala je ona, „onda možda upravo zbog toga američka strana ne pristaje na objavljivanje rusko-američkog sporazuma o Siriji“.

Pentagon je saopštio da su koalicione snage na čelu sa SAD u subotu izvele vazdušni napad na Islamsku državu u blizini Deir el-Zora na istoku Sirije, ali da su napad obustavile nakon što su ih ruski zvaničnici upozorili da je u tom udaru možda pogođena sirijska vojska, javile su agencije.

Sirija i Rusija su ranije saopštile da je koalicija koju predvode SAD gađala položaj sirijske vojske na istoku Sirije, u Deir el-Zoru opkoljenom pripadnicima Islamske države, čime je ekstremistima omogućeno da napreduju.

SAD i Rusija ranije su ovog meseca sklopile dogovor o prekidu vatre i dostavi pomoć Siriji.

Dve sile, takođe, planiraju da sarađuju u borbi protiv terorista, uključujući i džihadisticku Islamsku državu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar