U trendu

Džeremi Korbin novi lider britanskih Laburističke

Džeremi Korbin, predstavnik radikalne leve struje u Laburstičkoj stranci, glavnoj opozicionoj stranci u Velikoj Britaniji, izabran je danas za novog predsednika laburista, javile su svetske agencije.

Korbin (66), žestoki protivnik mera štednje i simpatizer grčke Sirize i španskog Podemosa, osvojio je danas 59,5 odsto glasova na stranačkim izborima.

„Kampanja za ove izbore pokazala je da je naša stranka, svestrana, demokratska i raznovrsna, potpuno posvećena potrazi za pravednijim i boljim društvom“, rekao je Korbin posle objavljvianja izbornih rezultata.

Korbin je pozvao konzervativnu vladu da pokaže „više saosećanja“ prema izbeglicama koje traže azil u Evropi najavljujuvći da će tokom dana učestvovati na skup podrške izbeglicama u Londonu.

U tromesečnoj kampanji koja je usledila posle ostavke lidera Eda Milibanda nakon katastrofalnog poraza laburista na majskim izborima, najviše pažnje je bilo posvećeno Korbinu kome su britanski mediji dali najveće šanse za pobedu.

Korbin je bio poslanik 32 godine tokom kojih je više od 500 puta glasao protivno stavovima rukovodstva svoje partije.

On važi za antiratnog i propalestinskog političara. Protivi se finansiranju britanskog nuklearnog sistema „trajdent“, a ranije se zalagao za izlazak iz NATO pa i Evropske unije, ali je po oba pitanja tokom kampanje ublažio retoriku.

Obećao je i da će se kao lider Laburističke partije izviniti za odluku bivšeg premijera Tonija Blera o ratu u Iraku.

Korbin je poslanik s namanjim rashodima u britanskom Parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar