U trendu

Džihadisti će koristiti civile kao ljudske štitove

Borci samozvane Islamske države mogli bi da iskoriste civile kao ljudske žrtve ili da ih jednostavno ubiju, umesto da dopuste da oni budu oslobođeni u iračkoj ofanzivi za preuzimanje kontrole nad gradom Mosulom, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Elitne iračke trupe sve više stežu obruč oko Mosula, poslednjeg džihadističkog bastiona u Iraku, u dugo očekivanoj ofanzivi, prenela je agencija AFP.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raiad al Husein je izjavio kako njegova kancelarija raspolaže podacima da džihadisti drže civile u blizini svojih položaja u Mosulu, moguće u cilju da ih upotreba kao ljudske štitove pred naletom iračkih snaga.

„Postoji velika opasnost da bi borci IS ne samo mogli da iskoriste te ranjive ljude kao ljudske štitove, već bi mogli da odluče da ih ubiju pre nego što dopuste da budu oslobođeni“, rekao je Zeid.

On je naveo i izveštaje da su džihadisti prošle nedelje naterali oko 200 porodica da pešače iz obližnjeg sela Samalija u Mosul, kao i da je još 350 porodica bilo primorano da pešače do Mosula iz Nadžafije.

Ta prisilna preseljenja su u skladu sa „politikom IS-a da sprečava civile da beže na područja pod kontrolom iračkih snaga“, rekao je Zeid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.