U trendu

Džihadisti vežbaju decu kako da odsecaju glave

Džhadisti Islamske države vežbaju decu kako da odsecaju glave, a u trening kampovima su i oteta deca sa teritorija koje su pokorili.

Jedan 14. godišni dečak, po nacionalnosti Jazid, koji je uspeo da pobegne iz kampa sa svojim bratom, svedočio je da prilikom te obuke svakom detetu daju lutku i mač, a zatim postroje svih 120 i narede da odrube glavu lutki.

On je rekao da to nije mogao da uradi ni prvi, ni drugi, ni treći put.

„Onda su me naučili kako da držim mač i rekli mi kako da udarim, zamišljajući da je to glava nevernika“, kazao je Jahja u razgvoru za AP koji se vodio na severu Iraka, gde je pobegao iz kampa za obuku.

Kada su ekstremisti Islamske države okupirali Jazide u gradovima i selima na severu Iraka, prošle godine, prvo su zaklali starije muškarce, a mnoge žene i devojke zarobili i prosledili IS-u kao seksualno roblje.

Za dečake su imali drugačiji plan – prevaspitavanje, naterali su ih da pređu u islam i odreknu se drevne vere, a zatim su pokušali da od njih naprave džihadističke borce.

Cilj indoktrinacije su pre svega deca sunitskih muslimana koja žive po zakonima IS-a, ali uzimanjem jazidskih dečaka, žele da pokažu i da mladi izvan tih zajednica mogu svoju prošlost da zamene islamskim radikalizmom.

Ekstremisti na taj način žele da stvore novu generaciju militanata, pri tome koriste mlade i decu, koristeći i novac, poklone, zastrašivanje i ispiranje mozga.

Dečaci su petvoreni u dželate, a IS je objavio snimak kako dečak, mlađi od 13 godina, odseca glavu zarobljniku.

Dečake koriste i kao bombaše samoubice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.