U trendu

Džon Keri doputovao na Kubu da prisustvuje podizanju zastave na ambasadi SAD

Američki državni sekretar Džon Keri došao je danas na Kubu kako bi prisustvovao ceremoniji podizanja američke zastave u ponovo otvorenoj amabasadi SAD u Havani. 

Stotine Kubanaca okupile su se ispred ambasade kako bi prisustvovale, prema opštoj oceni, istorijskom danu u odnosima dve zemlje, koje su prekinule diplomatske odnose pre pet decenija.

Kubanska televizija prenosi ovaj događaj uživo, objavljuje podatke iz biografije Džona Kerija i izjave običnih Kubanaca koji podržavaju detant sa SAD kao nepohodan i pozitivan korak za svoju zemlju.

Džinovske kubanske zastave vijore se sa balkona na susednim zgradama, i ljudi sa prozora posmatraju dešavanja ispred ambasade.

Visoki zvaničnici Kube, šefovi američkih kompanija i Amerikanci poreklom sa Kube koji se bore za otopljavanje odnosa dve zemlje, okupili su se ispred nekadašnje zgrade Američke interesne sekcije na čijoj fasadi sveže utisnutim slovima piše „Ambasada Sjedinjenih Američkih Država“.

Na ceremoniju dolaze i tri bivša američka vojnika koja su u ambasadi SAD 1961. godine spustili zastavu svoje zemlje. Oni će je ponovo i podići.

Prilikom svečanog podizanja zastave, svoje stihove će čitati američko-kubanski pesnik Ričard Blanko, koji je isto to radio na drugoj predsedničkoj inauguraciji Baraka Obame.

Keri će se sastati u Havani sa ministrom spoljnih poslova Kuba, kubanskim nadbiskupom i, odvojeno, sa odabranim kubanskim disidentima.

Obama i predsednik Kube Raul Kastro saopštili su 17. decembra da će obnoviti diplomatske veze nakon 54 godine pauze. Sadašnji predsednik je rođeni brat Fidela Kastra, vođe kubanske revolucije koja ga je 1959. godine dovela na vlast.

Fidel Kastro je preneo predsednička ovlašćenja na brata Raula 2006. godine, koji je dve godine kasnije i zvanično postao predsednik države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar