U trendu

Džordan poklonio pet miliona dolara muzeju afričko-američke istorije

Američki košarkaš Majkl Džordan poklanja pet miliona dolara Nacionalnom muzeju afričko-američke istorije i kulture koji se nalazi u okviru muzeja Smitsonijan u Vašingtonu, saopšteno je danas iz tog muzeja.
U znak zahvalnosti, sportska galerija muzeja nosiće ime legendarnog američkog košarkaša. Džordan je takodje muzejskoj zbirci poklonio dres koji je nosio u finalu NBA lige 1996. godine

„Zahvalan sam na prilici da podržim muzej. Zahvalan sam liderima zajednice i sportistima kao što je Džesi Ovens, koji su svojim talentom, posvećenošću i upornošću srušili rasne barijere i postavili temelje za uspešne karijere mnogih Afroamerikanaca u atletici i šire“, navodi se u saopštenju poznatog košarkaša.

Direktorka muzeja Loni Banč rekla je da će donacija doprineti istraživanju kako su afroamerički sportisti promenili sport i američko društvo.

„Donacija će pomoći našim posetiocima da otkriju kako je sport korišćen za rušenje barijera i potpuno novi način da se udje u američko društvo“, kazala je ona.

Džordan je prošlog meseca govorio o rasnoj napetosti u SAD u nadi da može doprineti ublažavanju sukoba izmedju Afroamerikanaca i pripadnika policije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.