U trendu

Egipat otvorio prošireni Suecki kanal

Egipat je danas otvorio veliko proširenje Sueckog kanala što je predsednik Abdel-Fataj el-Sisi označio kao istorijsko postignuće potrebno da se podstakne privreda zemlje posle višegodišnjih političkih previranja.

El-Sisi u svojoj svečanoj vojnoj uniformi i prepoznatljivim naočarima za sunce, nadleteo je prošireni Suecki kanal helikopterom koji je potom sleteo na jahtu koja je prva prošla kanalom i kada je otvoren prvi put 1869. godine.

PredsedniK Egipta će biti domaćin i svečanosti u gradu Ismailija na kanalu gde će doći i strani zvaničnici.

Otvaranje proširenja vrednog 8,5 milijardi dolara provladini mediji su proslavili kao istorijski događaj, dok je ojačan kult El-Sisija, koji je kao komandant vojske svrgnuo islamističkog predsednika Muhameda Mursija 2013. i godinu dana snije izabran za predsednika.

Širom Egtipa se vijore državne zastave zajedno s natpisima podrške El-Sisiju i njegovom projektu proširenja Sueckog kanala. Vlada je današnji dan proglasila državnim praznikom.

Suecki kanal je dobio jednu potpuno novu deonicu od 35 kilometara koja je paralelna sadašnjem kanalu dugom 193 kilometra, kao i deonicu od 37 kilometara koja je proširena i produbljena. To će omogućiti da najvećim delom novih kanala brodovi istovremeno plove u oba smera, što će skratiti vreme čekanja na plovidbu kroz kanal sa 18 na 11 sati i povećati kapacitet kanala sa 49 na 97 brodova.

Kanal je jedan od glavnih izvora deviznih prihoda Egipta. Prošle godine je doneo rekordne 5,3 milijarde dolara, a vlada se nada da će do 2023. prihod biti 13,2 milijardi dolara, što ekonomisti i brodovlasnici smatraju preteranim optimizmom, pošto promet ne zavisi samo od kanala već i od svetske trgovine, a ne očekuje se da će ona toliko porasti.

Suecki kanal je međutim ionako simbol egipatskog nacionalnog ponosa i provladini mediji su el-Sisija uporedili s bivšim predsednkom Gamalom Abdelom Naserom, čija se odluka 1956. o nacionalizaciji kanala od britanskih i francuskih kompanija smatra odlučnim raskidom s kolonijalnom prošlošću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.