U trendu

Egipat zakazao parlamentarne izbore

Egipatska Izborna komisija objavila je danas da će se parlamentarni izbori održati u dve faze, koje počinju u oktobru i novembru. 
Ajman Abas, predsednik Izborne komisije rekao je danas da će polovina od 27 pokrajina Egipta glasati 18. i 19. oktobra, a druga polovina pokrajina u drugoj fazi, 22. i 23. novembra. 

Glasači van Egipta će moći da glasaju takođe u dve faze – 17. i 18. oktobra i 21. i 22. novembra.  

Egipat je bez parlamenta tri godine. U nedostatku tog tela šef države ima zakonodavna ovlašćenja, što je sada general Abdel Fatah al Sisi. Za godinu dana vlasti on je ukazima doneo desetine zakona. 

Kao šef vojske el Sisi je predvodio svrgavanje islamističkog predsednika Mohameda Mursija 2013. godine. Izabran je za šefa države prošle godine, a da bi mogao da se kandiduje napustio je dužnost u vojsci. 

Prethodni parlament je naredbom suda iz proceduralnih razloga raspušten u junu 2012, nekoliko dana pre no što je izabran Mursi. Najveći blok u tom parlamentu bili su poslanici Mursijevog Muslimanskog bratstva, koji su, zajedno sa ultrakonzervativnim salafistima imali veliku većinu. 
 
Novi jednodomni parlament imaće 568 poslanika koji se biraju komplikovanim izbornim sistemom u dve faze, po datumima koje je danas objavila izborna komisija.

Izbori će se odvijati takoreći u odsustvu svake opozicije. Muslimansko bratstvo koje je dominiralo opozicijom na prethodnim izborima, proglašeno je terorističkom organizacijom 2013. i skoro svi njegovi lideri su u zatvoru, a njihovom političkom krilu, Partiji slobode i pravde, zabranjeno je učestvovanje na izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar