U trendu

Egipatske vlasti pretresle galeriju i izdavačku kuću

Egipatske vlasti izvršile su pretres na dve istaknute kulturne lokacije – popularnoj umetničkoj galeriji i izdavačkoj kući – i ispitali zaposlene o njihovim aktivnostima i oduzeli opremu.

Egipatske vlasti pokušavaju da obuzdaju liberalne aktiviste uoči 25. januara, godišnjice pobune iz 2011. kada je svrgnut dugogodišnji egipatski lider Hosni Mubarak, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Ranije ovog meseca egipatski predsendik Abdel Fatah al Sisi upozorio je da se ne organizuju ulični protesti na obeležavanju te godišnjice.

Mesta u centru Kaira, na kojima je izvršen pretres, popularna su medju aktivistima.

U ponedeljak uveče izvršen je pretres u galeriji Taunhaus (Townhouse) koji je trajao oko tri sata, reklo je danas dvoje zaposlenih za agenciju AP. Zaposlenima nije bilo dozvoljeno da napuste galeriju, bili su primorani da pokazuju slike na aparatima i puštaju filmove sa svojih kompjutera. Odneti su CD-ovi i fleš diskovi i onda je galerija zatvorena, rekli su zaposleni.

Sedam zvaničnika koji su izvršili pretres rekli su da su iz Uprave za cenzuru. Kasnije su medjutim stigli i neki ljudi u civilu koji se nisu identifikovali. Jedan advokat za ljudska prava, koji je bio na licu mesta za vreme pretresa, rekao je za agenciju AP da veruje da su neki od zvaničnika bili iz Nacionalne bezbednosne agencije.

Direktor galerije Jaser Gerab rekao je danas za AP da niko od zvaničnika nije bio iz bezbednosne agencije i da su razmatrana pitanja administrativne prirode. On je rekao da je kontaktirao više agencija, ali da nijedna do sada nije potvrdila da je odgvorna za zatvaranja galerije. 

Policija je sinoć pretresla izdavačku kuću Dar Merit i ispitivala jednog volontera više sati pre nego što su ga pustili, rekao je direktor te kuće Mohamed Hašem.

General Medhat Hašad, direktor u upravi za cenzuru rekao je da su imali informacije da Dar Merit krši izdavačke propise.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.