U trendu

Egipatski lekari protestovali zbog brutalnosti policije

Hiljade egipatskih lekara organizovalo je danas protest protiv policijske brutalnosti posle optužbi da su policajci pretukli dva lekara u bolnici u Kairu.

U sedištu Egipatskog sindikata lekara, zdravstveni radnici su zapretili da će organizovati štrajk ako se ne kazne odgovorni policajci i ne preduzmu mere da se zaštite lekari od policijskog zastrašivanja.

Demonstranti su danas uzvikivali „štrajk“ i mahali plakatama sa natpisom „dostojanstvo za lekare“.

Demonstracije su organizovane kao odgovor na prošlomeseči napad na dva lekara u bolnici Matarija u Kairu. Tada je jedan policajac izvadio pištolj dok su drugi policajci nasilno ugurali dva lekara u vozilo i odvezli ih u policijsku stanicu.

Prema televizijskim izjavama napadnutih lekara incident se dogodio kada je jedan od lekara opisao posekotinu na čelu jednog policajca kao „laku“ i rekao da nema potrebe za šavove. Policajac je tada napao lekare, kolega mu se pridružio, izvadio pištolj i počeo da preti medicinskom osoblju.

Dvojici policajaca su se kasnije pridružili policajci iz obližnje policijske stanice, odvukli su dva lekara do vozila da ih odvedu u policiju. Na putu do vozila jedan od policajaca šutirao je jednog od lekara.

Javni protesti kao današnji retki su u Egiptu od kad je na vlasti predsednik Abdel Fatah el Sisi. Posle svrgavanja njegovog islamističkog prethodnika ugušeni su glasovi neslaganja a hiljade islamista i aktivista je zatvoreno. 

Predsednik El Sisi često predstavlja pripadnike bezbednosnih snaga kao heroje koji se bore protiv islamističkih pobunjenika i terorizma, ali se u novembru prošle godine izvinio posle niza smrtnih slučajeva ljudi u pritvoru, uključujući i smrt jednog advokata, što je izazvalo štrajk advokata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.