U trendu

EIU: Pobeda Trampa bi predstavljala globalnu pretnju

Ukoliko bi Donald Tramp pobedio na američkim predsedničkim izborima, to bi moglo da ugrozi svetsku ekonomiju, poveća pretnje od terorističkih napada i podstakne trgovinski rat SAD sa Meksikom i Kinom, ocenila je britanska istraživačka grupa „Ekonomist intelidžens junit“ (EIU).

Pretnju koju po svet predstavlja Tramp, EIU je ocenio sa ocenom 12 od mogućih 25. To je ista ocena koju je dobila i eventualna džihadistička pretnja globalnoj ekonomiji.

Za tu ocenu postoji nekoliko razloga – Trampov otpor prema slobodnoj trgovini, optuživanje Kine za „manipulaciju valutom“, zagovaranje ubijanja porodica terorista, kao i predlog da se kopnena vojska pošalje u Siriju da bi se borila protiv Islamske države i preuzela sirijska nafta, prenosi BBC.

To je prvi put da EIU eventualnu pobedu nekog predsedničkog kandidata na američkim izborima ocenjuje tako visokom brojkom.

„Njegove vojne pretenzije prema Bliskom istoku pogodovale bi regrutaciji novih džihadista, što bi povećalo pretnju u regionu i šire“, navodi EIU.

Iako EIU ne očekuje da će Tramp pobediti svoju demokratsku protivnicu Hilari Klinton, u izveštaju se kaže da, kada bi se to dogodilo, SAD bi se suočile sa povećanom terorističkom pretnjom i ekonomskim padom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.