U trendu

Ekstazi opet popularan medju mladima

Droga ekstazi je opet popularna u Evropskoj uniji pošto su prodaja na internetu i novi načini oglašavanja pomogli da dodje do nove generacija korisnika, saopštila je danas agencija Evropske unije za kontrolu droga.

MDMA, kako je poznat ekstazi, ponovo je dobio status „uobičajenog stimulansa po izboru mladih“, naveo je Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti u redovnom godišnjem izveštaju.

Upotreba ekstazija se omasovila 90-ih godina, ali je na kraju poslednje decenije njegova upotreba smanjena zbog lošeg kvaliteta i falsifikata.

Novi, inovativni načini dobavljanja hemijskih sastojaka za ekstazi, novi načini proizvodnje i strategije reklamiranja koje nude tablete različite snage, boje i oblika ponovo su podstakli prodaju te droge, navela je agencija EU.

Evropske vlasti veruju da se većina ekstazija u EU proizvodi u Holandiji, navela je agencija EU sa sedištem u Lisabonu.

Uprkos masovnijem korišćenju ekstazija, njegova popularnost je i dalje mala u odnosu na kanabis koji je najprodavanija droga u EU u ukupnom novčanom iznosu.

Procenjuje se da se marihuana u EU na godišnjem nivou proda za 9,3 milijarde evra, što je oko 38 osto ukupnog tržišta narkotika u 2013, poslednjoj godini za koju postoje potpuni podaci.

Heroin je na drugom mestu sa 6,78 milijardi evra, a kokain na trećem sa 5,7 milijardi evra. Veruje se da je MDMA prodat za ukupno 700 miliona evra.

Prekršaji vezani za marihuanu, koji se uglavnom tiču njene upotrebe ili posedovanja za ličnu upotrebu, predstavljaju tri četvrtine svih prekršaja povezanih s drogom u EU.

Kokain se koristi više u zapadnim i južnim članicama EU dok su amfetamini učestaliji na severu i istoku EU, navodi se u izveštaju.

Agencija EU za droge je navela da je povećana prodaja narkotika preko interneta, što je novi izazov u merama za suzbijanje droga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar