U trendu

El Čapo pod najvišim merama bezbednosti u zatvoru

Meksičke vlasti podižu mere bezbednosti u zatvoru u kojem se nalazi najozloglašeniji narko bos Hoakin el Čapo Gusman, kako se ne bi dogodilo da on po treći put pobegne.

Tako će, kako prenose mediji, pod u njegovoj ćeliji u zatvoru Altiplano biti ojačan, a ispred nje će biti čuvar 24 časa sedam dana u nedelji.

Gusman, koji je uhvaćen u petak, šest meseci pošto je pobegao iz zatvora sa maksimalnim obezbedenjem, zahvaljujući tome što su pripadnici njegovog kartela uspeli da iskopaju 1,5 kilometra dugi tunel.

Na snimcima nadzornih kamera se tada moglo videti kako narkobos ulazi u rupu iskopanu na dnu tuš-kabine i nestaje u tunelu.

Gusman se trenutno nalazi u izolaciji u drugom delu zatvora, rekao je izvor iz zatvora, prenosi Rojters.

U povećane bezbednosne mere takođe spada smanjenje broja zatvorenika u zatvoru, četvorostruko veći broj kamera i prebacivanje Gusmana nasumice, bez upozorenja, na različite lokacije, rekao je portparol meksičke vlade Eduardo Sančes Rojtersu.

„Nasumično se prebacuje iz ćelije u ćeliju… od kad je došao bio je u osam različitih ćelija“, dodao je on.

Huan Pablo Badiljo, jedan od Gusmanovih advokata kaže da je njegov klijent fizički veoma slab i da se žali da je izložen „brutalnom psihološkom pritisku“.

„On je u drugoj, veoma hladnoj zoni (zatvora) i u potpunoj izolaciji“, rekao je Badiljo Rojtersu i dodao da ga nijedan rođak još nije posetio.

Oklopna vozila i laki tenkovi stoje ispred zatvora koji se nalazi na sat vremena vožnje od meksičke prestonice, a lokalni mediji prenose i da su ćelije u zatvoru opremljene električnim senzorima, kao i dodatnim nadzornim kamerama.

U nedelju su meksički bezbednosni zvaničnici posetili zatvor kako bi se uverili u pojačane mere bezbednosti.

Međutim, neimenovani zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova kaže da je problem sa smeštanjem mafijaša kakav je El Čapo taj što oni lako mogu da potkupe čitavo zatvorsko osoblje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.