U trendu

El Čapov sin otet u Meksiku

Jedan od sinova najozloglašenijeg meksičkog narko-bosa Hoakina „El Čapa“ Gusmana, koji je trenutno u zatvoru, jedan je od nekoliko muškaraca koje su naoružani napadači kidnapovali u ponedeljak iz restorana u meksičkom letovalištu Puerto Valjarta, javlja danas AP.

Tužilac države Halisko Eduardo Almager rekao je u utorak da je 29-godišnji Hesus Alfredo Gusman Salasar među otetima, mada vlasti još nisu primile nijednu prijavu o nestalim osobama.

Kako je tužilac rekao, do otmice je došlo u ponedeljak rano ujutro kada su naoružani napadači upali u luksuzni restoran, a vlasti su identifikovale četvoricu od šestorice muškaraca koje je iz tog objekta izvelo sedam naoružanih napadača.

Prema Almagerovim rečima, otmica El Čapovog sina potvrđena je na osnovu dokaza pronađenih u vozilima i rezultata pretraga bezbednosnih i forenzičkih službi.

Tužilac je ranije tokom jučerašnjeg dana rekao da vlasti pokušavaju da utvrde da li je još jedan El Čapov sin, Ivan Arčivaldo Gusman, takođe među otetima.

Kazao je i da su zvaničnici utvrdili da su otmičari članovi kartela Nova generacija Haliska, glavne kriminalne grupe u to meksičkoj državi, a veruje se da su svi koji su oteti članovi rivalskog kartela Sinaloa koji vodi El Čapo u istoimenoj susednoj državi.

Stručnjaci kažu da je Ivan Arčivaldo preuzeo kontrolu nad delovima operacija kartela nakon što mu je otac po drugi put uhapšen.

Američko Ministarstvo odbrane je za oba El Čapova sina 2012. godine saopštilo da pomažu ocu u švercu droge, a Hesusa Alfreda je, zajedno sa njegovim ocem i drugim liderima kartela Sinaloa, Federalni sud u Čikagu 2009. optužio za trgovinu narkoticima.

Otmica izvedena u ponedeljak mogla bi biti najnoviji u nizu napada na članove El Čapove porodice, što možda nagoveštava da je on izgubio kontrolu nad svojim kartelom, ocenjuje američka agencija.

Verovalo se da je El Čapo rukovodio poslovima iz zatvora do svog drugog bekstva 2015, ali otkad je uhvaćen, nalazi se pod jakim bezbednosnim merama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.