U trendu

Elizabeta Druga – monarh sa najdužom vladavinom

Kraljica Elizabeta Druga postaće sledećeg meseca monarh sa najdužom vladavinom u Velikoj Britaniji i time oboriti rekord koji je držala njena čukunbaba kraljica Viktorija koja je vladala vise od 63 godine.

„To je posao za ceo život“, rekla je jednom prilikom Elizabeta (89), koja za razliku od nekih evropskih monarha, čak i pape, ne namerava da abdicira, preneo je Rojters.

Svet i britansko društvo dramatično su se menjali tokom njene vladavine.

Uprkos traumama iz devedesetih, poput pogibije princeze Dajane, koje su pretile samom opstanku monarhije, kraljica je uspela da hiljadu godina staru instituciju uvede u novu eru popularnosti, navela je britanska agencija.

Elizabeta Druga, koja će 9. septembra postati britanski monarh sa najdužim stažom, nikada nije očekivala da će preuzeti tron, što se dogodilo pošto je njen ujak Edvard Drugi abdicirao, posle čega je njen otac, princ Džordž Šesti, postao kralj, kada je imala 10 godina.

Krunisana je 6. februara 1952, nakon smrti oca, kada je imala svega 25 godina, čime je postala 40. monarh u kraljevskoj lozi koja potiče od Vilijama Osvajača, koji je seo na presto 1066. nakon pobede u Bici kod Hejstingsa.

Tokom vladavine Elizabete Druge u Britaniji se smenilo 12 premijera, počev od Vinstona Čerčila.

Kao kraljica nikad nije dala intervju, a uvid u njena razmisljanja i karakter dolaze iz kratkih pojavljivanja u TV emisijama i komentara drugih članova njene porodice.

U svetu od živih monarha, po dužini vladavine, od britanske kraljice Elizabete Druge samo je „stariji“ kralj Tajlanda Rama Deveti, za nekih šest godina.

Monarh za najdužom vladavinom svih vremena je kralj Svazilenda Sobhuza Drugi, koji je vladao gotovo 83 godine do svoje smrti, dok je francuski kralj Luj Četrnaesti vladao 72 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar