U trendu

EP pozvao samousluge da neprodatu hranu daju siromašnima

Evropski parlament pozvao je u četvrtak zemlje EU da zahtevaju od samousluga da neprodatu hranu daju u dobrotvorne svrhe, a ne da je uništavaju.

U rezoluciji usvojenoj u Strazburu, evroposlanici su „pozvali Evropsku komisiju da podstakne sklapanje sporazuma država-članica sa maloprodajom hrane da neprodate proizvode dele dobrotvornim organizacijama“.

„To je prvi korak u borbi protiv otpada hrane u Evropi“, rekla je Anželik Dele, konzervativna francuska poslanica koja je podnela taj amandman.

„Tek treba da ubedimo one koji se opiru, a sledeći korak je da ubedimo Evropsku komisiju, Žan-Kloda Junkera, šefove država Evropske unije“, rekao je Araš Derambarš, francuski poslanik koji se bori protiv bacanja hrane.

Derambarš je pokretač francuskog zakona donetog u maju ove godine koji zabranjuje samouslugama da bacanju ili da hemikalijama namerno kvare neprodatu hranu, skinutu sa svojih polica. Pod pretnjom novčane kazne do 75.000 evra, samousluge veće od 400 kvadratnih metara sada moraju da zaključe sporazume o davanju neprodate hrane u dobrotvorne svrhe.

Evroposlanici hoće sličan zakon na evropskom nivou. „Vidimo da ljudi umiru od gladi tokom krize u Grčkoj, problemi su i u Portugaliji, Španiji, Italiji. Ne možemo dalje ovako!“, rekao je Derambarš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar